2 min read

Adjö till Svenska Cupen 2017

Sista matchen i Svenska Cupen 2017

Två brickor var avgörande i kampen om fortlevnad.

Fel utgång

   AJT
   AK7542
   Q643
   --
   
   
   Q9853
   Q63
   T
   KJ75

(Hackorna är påhittade.)

Som Syd öppnade jag i första hand med 1sp på min goda åttapoängare (absolut nedre gränsen i vårt system). Väst klev in med 2kl (gissa vad jag tyckte om min “öppningshand” efter det!?).

Problem 1: Vad bjuder man som Nord? Det uppenbara problemet är att 4hj kan vara bättre än 4sp (som det är denna gång). 2hj är inte krav och kan bjudas med en Kung mindre på Nords hand.

Nord bjöd D och Öst höjde till 3kl. Efter två pass ska Nord bjuda igen. 3hj är förstås krav, men är det ett bra bud? Inget att säga om 4sp annat än att 4hj förmodligen är ett bättre kontrakt.

Problem 2: Hur spelar man 4sp efter hj J ut?

Problem 3: Är 4hj lättspelat, till exempel efter trumf ut?

Fel slam

  A
  K543
  KT754
  K62
  
  
  432
  A
  AQ82
  AQ754

Budgivning:

Syd  Nord
1kl  1hj
2kl  2ru
3ru  3hj
?

(1kl = 9–11 eller 15+, 1hj = 9+, femkorts spader eller “skräpfördelningar”, 9-14, 2kl = 15+, klöver, resten naturligt.)

Problem 4: Borde Nord ha bjudit 4kl i stället för 3hj?

Vad nu?

Jag förkastade snabbt 3sp eftersom jag ändå inte ville stanna i 3NT. 4kl som kontrollbud är tänkbart, men jag var rädd att det skulle kunna tolkas som ett allvarligt trumfförslag. Fastnade för 4ru, som ju sänder ett entydigt budskap.

Nu ser ju Nord att stickpotentialen är enorm, med möjliga tio stick i lågfärgerna, så essfråga bör sitta fint. Alternativet är att visa klöveranpassningen, men det borde i så fall ha kommit tidigare.

Syd  Nord
1kl  1hj
2kl  2ru
3ru  3hj
4ru  4NT
5ru  5NT
?

Problem 5: Vad bjuder Syd nu?

Lite förvånande att Nord inte visar något intresse för trumfdamen tyckte jag. Han måste ha minst sexkortsruter för det. Så frågan är vad mina extratrumf är värda. Om Nord har klöverkungen vill jag bjuda ut, men kanske inte annars? Jah hittade på att bjuda 6kl som en kompromiss. Lovar Kungen men masken får väl gå (läget i matchen var sådant), och extralängden och Damen i trumf får väl kompensera.

Partner kom på att han glömt att fråga efter trumfdamen (i stället för att visa den), så vi stannade i liten slam. Om Nord bjuder 5hj i stället för 5NT så svarar jag 5NT och efter 6kl hamnar vi i storslam.

Eftersom andra bordet stannade i utgång vinner vi inte så mycket på att bjuda ut, dock.