2 min read

Ligan 25 januari 2018

En intressant bricka

Snyggt bjuden storslam

Vår vinge, Kalle och Micke, bjöd till 7 ruter här:

23   EK1073      
Syd  E104       
Alla  K863       
    8        
Dkn642    9     
8532     Kkn76   
54      kn    
52      Dkn109763 
    85        
    D9        
    ED10972     
    EK4       
Väst Nord Öst  Syd
--  --  --  1ru
pass 1sp  D(!) 3ru
pass 4NT  pass 5sp
pass 5NT  pass 6kl
pass 7ru (pass runt)

Spelförare Syd, utspel ruter fyra. Som synes har man tolv stick (med en klöverstöld), och det trettonde ramlar lätt in om spadern uppför sig. Men det gör den inte, så vad göra?

Enklast (och bäst utan budgivning) är att skvisa Väst i hjärter och spader (två ronder trumf, spader EK, ser hur det sitter, klöver EK + stöld, trumfen i botten), men tyvärr har han inte hjärterkungen så man går bet.

Oddsen för hjärter Kung i Väst är emellertid liten efter Östs UD, så man bör se sig om efter nånting hjälper mot singelspader och hjärter Kung i Öst. Som det sitter kan man skvisa Öst i hjärter och klöver efter en reverse dummy (påpekat av Kalle). Men, det kräver ingångar till bordet, så man måste ta risken att ta ut spader Ess–Kung innan sista trumfen är dragen. Man uppnår förjande slutläge med Syd inne:

23   --
Syd  E104       
Alla  8       
    8        
--      --     
853      Kkn   
--      --    
52      Dkn10 
    --        
    D9        
    --     
    EK4       

Hjärter till Ess och ruter åtta gör slut på Öst.

Men är det rimligt att spela så här? Öst måste ju ha minst sju klöver, hjärterkung och inte kunna stjäla på andra spadervarvet? Jo faktiskt, budgivning och utspel talar för det. (i) Om Öst kan stjäla spader så fanns det ändå ingen hemgång, (ii) trumfutspel är kanske mindre attraktivt med en singel? (iii) När man väl konstaterat att Öst inte kunde stjäla, så är ju 1-4-1-7 plötsligt en ganska trolig fördelning, med fem eller sex hjärter kan ju Öst tänkas bjuda något annat än Dubbelt.

Avslutningsvis en tanke om budgivningen: Ska Nord nöja sig med 6ru efter 6kl och låta Syd ta ställning? Nackdelen med det är att Syd är ganska oinformerad: Nord gjorde sig direkt till Kapten utan att beskriva sin hand. Så var då essfrågan förhastad? Nja, det är svårt att se konstruktiva alternativ. Om 4kl visade singel och ruterstöd så skulle Syd kunna nedvärdera sin hand något.

Östs Dubbling är också en varningsklocka. Och som Micke konstaterade: “Det är surt att gå en bet i storslam när motståndarna stannar i 3NT”.

Not f'd - you won't find me on Facebook