3 min read

Bridgevecka och etik

Huvudtävlingen 4–5 juli 2019, BK Björken, Umeå

En mycket välordnad och trevlig tävling, dock med ett undantag, som helt och hållet härrör från en specifik spelares beteende, se nedan.

Fler intressanta spel kommer när min tid medger det, men här ger jag ett smakprov på en kul spelföringsdetalj, som jag noterade som träkarl. Man har hamnat i 4hj med Nord som spelförare:

57   D76              
Nord  E843             
Ö-V  K98              
    984              


       
    E10              
    kn10965            
    Ekn7             
    E53              

De flesta Östar spelade ut spader, och hemgången var utom fara då de röda färgerna uppförde sig väl, man får ju saka en klöver på spaderdamen. Men hur spela då man får klöver 2 (10–12) ut?

Ja, man hoppas på att utspelet är från femkortsfärg och duckar en gång och tar för Esset i andra stick. Sedan spelas hjärter Knekt till sjuan, trean och Damen, och när Öst cashar sitt klöverstick är beten ett faktum. Hela given:

57   D76              
Nord  E843             
Ö-V  K98              
    984              
Kkn942    853          
K7      D2           
6543     D102          
D10      Kkn762         
    E10              
    kn10965            
    Ekn7             
    E53              

Som träkarl tyckte jag i eftersnacket att Nord skulle gå upp med Esset i hjärter och peta in Väst på Kungen. Sen hinner man ställa spaderdamen för tionde sticket. Väst kan försöka undvika detta genom att sätta i hjärterkungen men då duckar man och håller Öst utanför spelet!

Så hä efteråt, i dagsljus, ser man förstås att allt detta är rent trams! Nord ska, efter klöver Ess, vänta med trumfen och direkt resa ett spaderstick med Esset och en till.

Sedan får man inte satsa på dubbelmask i trumf (Öst inne på trumfdamen ger partnern en klöveröverstöld), utan man får hoppas på hjärtern 2–2 eller honnörsingel hos någon. Om man känner för det kan man förstås spela på båda hjärterhonnörerna i Väst, men det är nog något emot oddsen i ljuset av vad man vet om sitsen.

Som sagt, mer kommer …

Summering

En mycket trevlig och välorganiserad huvudtävling med den utmärkte tävlingsledaren Jonas Dahlgren. Tack!

Tyvärr behärskar enstaka individuella spelare inte spelets regler (upplysningsplikten), och det må vara hänt när det gäller orutinerade spelare, de brukar lära sig snabbt. Men det finns en rutinerad spelare på klubben som sätter i system att vinna fördelar genom att inte ge redig information på frågor utan istället blir irriterad och vägrar svara, vilket får avsedd effekt genom att skrämma mindre rutinerade motståndare. I övrigt skapar uppträdandet dålig stämning vilket naturligtvis är avsikten.

Not f'd - you won't find me on Facebook