2 min read

Enkelt

Tommy Gullberg skriver dagligen om bridge i Aftonbladet sen hundratals år tillbaka (känns det som). För oss som varit med ett tag är det oftast gammal skåpmat som presenteras, men för yngre läsare är det mesta lärorikt.

Följande problem fick vi fundera på den 17 mars 2021.

           Nord
           Q9
           AKQ5
           93
           QJ1094
           
           Syd
           A108
           74
           AQJ102
           832

Syd spelar 3NT (vad annars?) med spader två i utspel, udda enligt 10-12.

Hur tänker du dig hemgång när Öst sticker spader nio med Knekten?

Lösningen är att sticka Knekten med Esset och spela ruter två. Om nian vinner sticket så tar man för ruteresset och spelar en tredje rond ruter och sakar spader Dam!

Hela given:

           Nord
           Q9
           AKQ5
           93
           QJ1094
Väst                Öst
K7652               J43
632                 J1098
K87                 654
65                  AK7
           Syd
           A108
           74
           AQJ102
           832

Poängen är att om försvaret försöker resa spadern så kommer Syd in och kan inkassera rutersticken med hemgång. Och fortsätter försvaret istället med hjärter så hinner vi ställa klövern, också med jämn hemgång.

Kommentarer på det? Mycket vackert, och tekniken med avblockering är värd att lägga på minnet.

Men, just här är det mycket väsen för ingenting! Varför? Jo, vi ska förstås avblockera redan på utspelet! Sätt i Damen, och när den vinner så slår vi rutermasken och gör övertrick om Kungen sitter andra eller tredje hos Öst. Om Öst sticker sticker Damen med Kungen på utspelet så vinner vi med Esset och fortsätter enligt Tommys plan, men den skillnaden att avblockeringen redan är gjord. Alltså, inget att förlora på att spela på Damen på utspelet, men man har chansen på övertrick, vilket inte Tommys plan har.

Jag tror att Tommy var fast i ett reflextänkande: En vanlig situation är att man har Qx till A10x, och får man en vända genom Damen så garanterar man dubbelhåll genom att ducka, oavsett vad x står för. Men om ett av x:en är nian kan man spela på Damen och ändå ha dubbelhåll, oavsett hur det sitter. Kan vara bra att ha om man behöver två stick utan att släppa in motståndarna.